26 mei 2016

Zomereczeem

Zomereczeem, ook wel staart- en maneneczeem (SME) of Sweet-Itch, is de meest voorkomende allergie bij paarden en kan voor ernstige problemen zorgen. Hoe ontstaat het, wat zijn de gevolgen en wat kun je er aan doen?

Oorzaak

Zomereczeem wordt veroorzaakt door de Culicoïdes mug, ook wel bekend als knut. Vrouwelijke knutten bijten paarden omdat ze bloed nodig hebben om eitjes te leggen. Daarbij laten ze speeksel met eiwitten achter in het paard. Een overgevoeligheid voor deze eiwitten veroorzaakt de allergie. Knutten kunnen van maart tot eind oktober voor problemen zorgen, vooral in de buurt van water, bomen en struikgewas. Ze houden niet van zonlicht en wind en zijn vooral, maar niet alleen, actief tijdens de zonsopgang en zonsondergang.

​Ontstaan en gevolgen

Hoewel zomereczeem bij elk paardenras voorkomt, zijn met name sobere rassen en bepaalde lijnen en families hier gevoelig voor. De allergie ontwikkelt zich meestal vanaf het tweede levensjaar (soms eerder of later) en komt vervolgens vaak elk jaar erger terug. De (seizoensgebonden) jeuk begint meestal bij de staart en/of de manen, maar er bestaat ook een variant waarbij het paard jeuk krijgt op de buiknaad. Om de jeuk te verlichten zal je paard de drinkbak, voerbak, staldeur of tuinhek e.d. gebruiken om tegen te schuren, zichzelf gaan bijten of proberen door rollen of ‘buikschuiven’ de jeuk te verminderen. Paarden met zomereczeem schuren vaak tot bloedens toe, met wonden, kale, geïrriteerde en verdikte plekken op de huid (met name tussen de manen en bij de staart) en afgebroken staart en manen tot gevolg.

​Behandeling en preventie

Voor zomereczeem bestaat nog geen goede test; zowel bloedonderzoek als een huidtest zijn onvoldoende betrouwbaar. Probeer bij een vermoeden van zomereczeem andere aandoeningen die jeuk kunnen veroorzaken (zoals aarsmaden, luizen en mijten) uit te sluiten. Raadpleeg altijd een dierenarts, want zomereczeem is heel vervelend voor je paard, kan veel schade geven en wordt vaak steeds erger. Helaas bestaat het ideale geneesmiddel nog niet. Zoek samen met je dierenarts naar een oplossing om de allergie te remmen. Probeer verder het contact met knutten zoveel mogelijk te vermijden, door bijvoorbeeld een eczeemdeken te gebruiken, je paard tijdens de schemering binnen te zetten of het te verplaatsen naar een omgeving met minder knutten, zoals een open, zonnige en winderige vlakte of aan de kust. Verzorg eventuele wonden goed om verdere complicaties te voorkomen.

Onderzoek

Er wordt veel onderzoek gedaan naar zomereczeem; in Nederland door de universiteiten van Utrecht en Wageningen, maar ook in het buitenland. Hopelijk leidt dit snel tot een betrouwbare test en goede medicatie.
 
Dit is een samenvatting. Meer weten over hoe je een paard met zomereczeem het beste kunt managen? Lees hier het volledige artikel Zomereczeem bij paarden van Jessica Bakker (paardenarts en auteur bij Paardenarts.nl). 

Foto: Paardenarts.nl
 
Lees meer:
Jeuk aan de staart | staartschuren