Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je de antwoorden terug op de veelgestelde vragen door onze leden. 

Jouw paard verzekeren

Tot welke leeftijd kan ik mijn paard verzekeren?

Voor bijna alle verzekeringsmogelijkheden accepteert EFO paarden met een leeftijd tot en met 16 jaar. De uitzonderingen hierop zijn de ziektekostenverzekeringen. Deze kun je alleen afsluiten als je paard nog niet ouder is dan 12 jaar.

Hoe oud mag een keuringsrapport zijn en moet ik altijd een keuringsrapport aanleveren?

Het keuringsrapport mag maximaal 3 maanden oud zijn.  Een keuring is een momentopname en heeft daarmee een beperkte 'houdbaarheidsdatum'. Net als bij een mens kan de gezondheidstoestand zomaar veranderen. Daarom hebben wij de geldigheid van het rapport beperkt tot 3 maanden.

Je hoeft niet altijd een keuringsrapport aan te leveren. Ben je benieuwd of je voor jouw gekozen verzekering een keuringsrapport moet aanleveren? 

Onderstaande tabel geeft weer welke keuringen nodig zijn voor een verzekering.

  Klinische keuring Röntgenologische keuring Röntgenologische keuring, incl. hals-, rug
Overlijdensverzekering  ≥ € 15.000    
Beperkte Schadeverzekering    ≥ € 15.000,-    
Uitgebreide Schadeverzekering ≤ € 4.500,-    
Uitgebreide Schadeverzekering > € 4.500 tot € 15.000  
Uitgebreide Schadeverzekering ≥ € 15.000,-  
Ziektekostenverzekering Basis     
Ziektekostenverzekering Uitgebreid en UitgebreidPlus  

Welke dierenarts mag de keuring uitvoeren?

Elke geregistreerde, praktiserende dierenarts en particuliere diergeneeskundige kliniek is bevoegd om een paard te keuren en te behandelen. 

Ben je benieuwd welke (keurings)dierenartsen erkend zijn bij Stichting Paard? Ga dan naar www.stichtingpaard.nl

Wat is het verschil tussen de verschillende ziektekostenverzekeringen?

Bij de ziektekostenverzekeringen vergoeden wij de kosten van medisch noodzakelijke diergeneeskundige hulp. Bij ons kun je vier verschillende ziektekostenverzekeringen afsluiten: de Beperkte, de Basis, de Uitgebreide en de UitgebreidPlus Ziektekostenverzekering.

Met het afsluiten van de Ziektekostenverzekering Beperkt is je paard verzekerd voor ziektekosten die gemaakt worden als gevolg van een acuut verlopende ziekte of een ongeval. Denk hierbij aan situaties waarbij je paard van de één op de andere dag ernstig ziek raakt en daaraan dreigt te overlijden of dat je paard betrokken raakt bij een ernstig ongeval. Voorbeelden van deze situaties zijn: open verwondingen of een slokdarmverstopping. 

De Ziektekostenverzekering Basis gaat een stap verder. Hiermee is je paard verzekerd voor ziektekosten die gemaakt worden als gevolg van een ziekte of een ongeval. Denk hierbij aan situaties waarbij je paard ziek raakt of dat je paard betrokken raakt bij een ernstig ongeval. Voorbeelden van deze situaties zijn: open verwondingen, maagzweren en huidproblemen. 

De Ziektekostenverzekering Uitgebreid en UitgebreidPlus gaan hierin verder. Bij de Uitgebreide Ziektekostenverzekering worden ook medische aandoeningen zoals ziekten, kreupelheden en andere gebreken. Bij de Ziektekostenverzekering UitgebreidPlus worden daarnaast ook nog een aantal bijzondere behandel- en onderzoeksmethoden vergoed, zoals een een MRI- of CT-scan, fystiotherapie of shockwave therapie.

 

Waarom kan ik niet alleen een ziektekostenverzekering afsluiten?

Bij een ziektekostenverzekering worden de kosten vergoed die gemaakt zijn ter voorkoming van een onder de hoofdverzekering verzekerd risico. De ziektekostenverzekering is een aanvullende verzekering en kan daarom alleen in combinatie worden afgesloten met één van de hoofdverzekeringen.

Jouw polis

Wat zijn de poliskosten?

Poliskosten worden in rekening gebracht voor het opmaken van de polis. De standaardkosten hiervoor zijn €10,- exclusief 21% assurantiebelasting.

Hoe is mijn paard verzekerd?

Bij het afsluiten van de verzekering heb je van ons een polisblad ontvangen. Hierop staat welke verzekering je voor jouw paard hebt afgesloten en welke onderdelen er onder de hoofdverzekering verzekerd zijn. In artikel 19 tot en met 22 staat de dekking van onze schadeverzekeringen omschreven.

Heb je ook een aanvullende verzekering afgesloten zoals de ziektekostenverzekering, brand- en hemelvuurverzekering of diefstalverzekering? Op het polisblad zijn ook de onderdelen die verzekerd zijn onder de aanvullende verzekering terug te vinden. In artikel 26 staat de dekking van de aanvullende ziektekostenverzekering omschreven.

Ben je jouw polisblad kwijt of heb je vragen over de verzekering? Neem dan contact met ons. 

Is mijn paard verzekerd als iemand anders hem rijdt in plaats van ikzelf?

Ja, ook als je paard door iemand anders wordt gereden is het paard verzekerd. De verzekering is afgesloten voor het desbetreffende paard. Hiervoor maakt het niet uit of je als eigenaar hem rijdt of bijvoorbeeld een verzorger. Ook als je paard (tijdelijk) ergens anders gestald staat, om bijvoorbeeld klaargemaakt te worden voor keuringen of voor wedstrijden, is het paard gewoon verzekerd. 

Wordt mijn paard uit de verzekering gehaald als hij oud is?

Jouw EFO Paardenverzekering kent geen afloopdatum. De verzekering loopt dus door tot het moment van opzegging of wanneer je paard overlijdt. Wel gelden er 2 momenten dat de dekking kan worden aangepast. 

Heb jij een Uitgebreide of Beperkte Schadeverzekering afgesloten? Dan zal in het kalenderjaar waarin je paard 20 jaar wordt, de verzekering omgezet worden naar een Overlijdensverzekering. De verzekerde waarde wordt daarnaast, indien nodig, gewijzigd naar maximaal €3000,- voor een paard en €1500,- voor een pony.

Wanneer je ook een Ziektekostenverzekering Uitgebreid of UitgebreidPlus hebt afgesloten voor je paard, zal ook deze dekking wijzigen. Deze verzekering wordt omgezet in een Beperkte Ziektekostenverzekering.

De verzekerde waarde zal ook wijzigen in het kalenderjaar waarin je paard de leeftijd van 25 jaar bereikt. De maximale verzekerde waarde is dan €1500,- voor een paard en maximaal €750,- voor een pony. Daarnaast komt de aanvullende ziektekostenverzekering vanaf deze leeftijd te vervallen.

Wij zullen je tijdens de verzekering uitleggen wat wij met oudere paarden doen en zullen je tijdig informeren over deze wijzigingen.

 

Ik ben mijn inloggegevens van Mijn EFO kwijt

Je kunt in de Mijn EFO omgeving inloggen met een e-mailadres en een wachtwoord. Dit betreft het e-mailadres wat bij ons bekend is. Weet je niet meer zeker welk e-mailadres je bij ons hebt opgegeven of kun je niet inloggen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder. 

Ben je je wachtwoord vergeten? Dan kun je zelf een nieuw wachtwoord aanvragen. Dit kun je doen op de inlogpagina van de Mijn EFO Omgeving bij 'wachtwoord vergeten'. 

De premie

Hoeveel premie moet ik betalen?

Op jouw polisblad staat het bedrag dat je aan premie betaald en voor welke dekking deze premie is. De premie die je betaalt is afhankelijk van de door jou gekozen dekking en de verzekerde waarde van je paard. 

Ben je benieuwd naar de premie voor een andere dekking of wil je jouw premie opnieuw berekenen? 

Hoe betaal ik mijn premie?

Bij de aanvraag kun je kiezen voor een automatische incasso of betaling per nota. Je kunt hierbij kiezen om per maand (termijntoeslag 4%), per kwartaal (termijntoeslag 3%), per halfjaar of per jaar te betalen. Wanneer je per maand wilt betalen kun je alleen kiezen voor een automatische incasso.

Kan ik mijn betaalwijze of betalingstermijn wijzigen?

Wij begrijpen dat de premie voor een langere termijn best hoog kan zijn om in één keer te betalen. Bij EFO Paardenverzekering kun je betalen per maand, kwartaal, halfjaar en jaar. Wanneer je per maand betaalt, gaat dit via automatische incasso.

Betaalwijze

Wat gebeurt er als ik mijn premie niet op tijd betaal?

Als je de premie niet op tijd betaalt of het lukt ons niet om de premie automatisch te incasseren, dan versturen wij een betalingsherinnering. In de betalingsherinnering wijzen wij je op de gevolgen van het niet tijdig betalen van de premie. Zo kan je verzekering tijdelijk stopgezet worden en heb je geen recht op uitkering meer.

Bekijk hier in één oogopslag hoe wij omgaan met een betalingsachterstand. 

Heb je vragen over de premie of lukt het niet om de premie te betalen? Neem dan contact met ons op. Wij bespreken graag wat de mogelijkheden zijn. Je kunt ons bereiken op werkdagen tussen 08.00 en 16.30 uur op het telefoonnummer 0513 – 62 22 75 of via info@efo.nl

 

Wijzigen en opzeggen

Welke wijzigingen moet ik doorgeven?

Je moet ons informeren over een (mail)adreswijziging, een gewijzigd bankrekeningnummer, wijzigingen in het gebruiksdoel van het verzekerde paard en wijzigingen in de verzekerde waarde van het paard.

Moet ik het doorgeven als mijn paard naar een andere stal verhuist?

Als je jouw paard binnen Nederland naar een andere stalling verhuist, hoef je dit niet door te geven. Wanneer je jouw paard buiten Nederland stalt, moet je dit wel aan ons laten weten. Ook als dit om een tijdelijk stallingsadres gaat.

Mijn paard is verkocht, hoe kan ik dit doorgeven?

Je kunt de verkoop van je paard doorgeven via de Mijn Omgeving. 

 

Kan de nieuwe eigenaar van het paard de verzekering overnemen?

Wanneer je je paard verkocht hebt en de nieuwe eigenaar wil de verzekering overnemen, moet je eerst jouw verzekering opzeggen. Graag ontvangen wij een nieuw aanvraagformulier van de nieuwe eigenaar van het paard.

Kan ik mijn verzekering opzeggen?

De verzekering wordt voor een jaar afgesloten. Na dit jaar kun je de verzekering op elk moment opzeggen. Houd hierbij rekening met een opzegtermijn van één maand. De verzekering wordt alleen per direct beëindigd als er geen verzekerbaar belang meer is, zoals de verkoop van het paard.

In artikel 7 van onze verzekeringsvoorwaarden leggen wij je uitgebreid uit wanneer jouw verzekering eindigt.

Zijn er kosten verbonden aan het opzeggen of wijzigen van mijn verzekering?

Bij het opzeggen of wijzigen van je verzekering kunnen extra kosten in rekening gebracht worden. Het gaat hierbij om de polis- of administratiekosten van €10,- exclusief 21% assurantiebelasting.

Ziektekosten en schade

Hoe moet ik ziektekostenrekeningen declareren?

De ziektekosten kun je online declareren via de Mijn Omgeving of doormiddel van een formulier per post. Het formulier kun je hier downloaden. 

Hoe wordt de vergoeding van de ziektekosten berekend?

De gemaakte ziektekosten die voor een vergoeding in aanmerking komen, wordt gedeeltelijk (80%) vergoed. Op de uitkering wordt per kalenderjaar een eigen bijdrage in mindering gebracht. Het gaat hierbij om het eigen risico.

 

Premie

Eigen Risico

Aanvulling op

Beperkt

€ 115

€ 75

Alle basisverzekeringen

Basis

€ 240

€ 125

Alle basisverzekeringen

Uitgebreid

€ 350

€ 150

Uitgebreide Schadeverzekering

Uitgebreid Plus

€ 600

€ *

Uitgebreide Schadeverzekering

* € 150,- voor schaden welke ook verzekerd zijn onder de Uitgebreide ziektekostenverzekering en € 250,- aanvullend voor schaden verzekerd onder Uitgebreid Plus ziektekostenverzekering.

Ben je benieuwd wat er allemaal vergoed wordt onder jouw gekozen ziektekostenverzekering? Kijk dan hier voor een dekkingsoverzicht.

Moet ik van te voren een melding maken als er iets met mijn paard is?

Voor onderzoeks- en medisch noodzakelijke behandelingskosten die in totaal meer gaan bedragen dan €750,-, moet je vooraf bij ons een behandelplan inleveren. Het behandelplan mag per post ingezonden worden, maar bij voorkeur via de mail naar schade@efo.nl.

Download hier het behandelplan.

 

Welke verplichtingen heb ik als mijn paard schade heeft?

Als er iets met je paard is, heb je een aantal verplichtingen:

  • Laat je paard na de eerste ziekteverschijnselen door een dierenarts behandelen.
  • Volg de adviezen van een dierenarts op.
  • Schakel na een ongeluk direct de dierenarts in.
  • Als de dierenarts vindt dat directe levensbeëindiging nodig is, dan moet vooraf telefonisch met ons worden overlegd. Als dit niet mogelijk is, dan verwachten wij dat je een juiste beslissing maakt en ons hier tijdig over informeert.
  • Meld het overlijden van je paard voordat het paard wordt afgevoerd.

Wat is een dierenartsattest?

Het attest is een verklaring van de dierenarts of diergeneeskundige kliniek waaruit blijkt welke diagnose er is gesteld en wanneer en welke onderzoeken hebben plaatsgevonden. Wij hebben dit attest nodig voor de beoordeling van een schademelding, omdat wij graag precies willen weten wat er is gebeurd en wat de dierenarts ter behandeling heeft gedaan.

Hoelang duurt het voordat ik een schadevergoeding kan ontvangen?

Je mag bij ons rekenen op een snelle en correcte afhandeling van de schade.  
De snelheid van de afhandeling bepaal je voor een groot deel zelf. Informeer ons zo snel en volledig mogelijk over de schade en stuur ons alle van belang zijnde informatie toe. Denk hierbij aan:
* De verklaringen (attest) en/of nota's van de dierenarts;
* Het melden van de schade via het formulier op de pagina ‘zelf regelen’; 
* Het doorgeven van andere beschikbare aanvullende informatie zoals röntgenfoto's of andere onderzoeksresultaten. 

Wanneer wij alle benodigde stukken hebben ontvangen om de schade te kunnen beoordelen, dan ontvang je binnen 3 weken een beoordeling. 

Wat gebeurt er met mijn paard na een schade?

Je houdt je paard zelf
Wanneer je je paard na een schade zelf wilt houden moet je instemmen met een aantal op het welzijn van het paard gerichte voorwaarden. Wij zullen een aantekening in het paspoort plaatsen waaruit blijkt dat wij het paard hebben uitgekeerd. De schade-uitkering verminderen wij met de restwaarde van het paard. Deze bedraagt minimaal €500,- voor een paard en €200,- voor een pony. De restwaarde wordt vastgesteld door een door ons erkende deskundige.

EFO neemt jouw paard over
Wil jij je paard na een schade niet zelf houden? Dan neemt EFO het paard van jou over. Wij brengen het afgekeurde paard naar de slacht. EFO zorgt ervoor dat dit op een correcte en humane wijze wordt uitgevoerd. Hiervoor werkt EFO samen met een aantal geselecteerde en gerenommeerde slachtbedrijven. Natuurlijk gaat alles in overleg met jou. De slachtopbrengst is voor EFO. 

Slacht is niet verplicht. Je kunt er ook voor kiezen om jouw paard te laten euthanaseren.
Bij euthanasie bepalen we in goed overleg welk bedrag op de uitkering in mindering wordt gebracht. Het is dan voor EFO immers niet meer mogelijk om een slachtopbrengst te ontvangen.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Neem dan contact met ons op. Wij leggen je graag alles over de verzekering uit. 

Bekijk al onze contactmogelijkheden