26 oktober 2021

Houd je buitenbak in topvorm

Regen, wind, sneeuw en hagel. Het winterseizoen staat weer voor de deur en met een beetje pech verandert je buitenbak in een groot zwembad of ijsbaan.

Om dit zoveel mogelijk te beperken is het raadzaam om je buitenbak hoog aan te leggen, waarbij de hoefslagen lager liggen dan het midden van de bak. Met een sloot naast de bak kan op die manier het water sneller worden afgevoerd. Een goede fundering is ook heel belangrijk voor je buitenbak. Een waterdoorlatende fundering voorkomt dat je bodem nat blijft en snel bevriest. 

Ook goed onderhoud van de bak kan veel verschil maken, met een kettingsleep kan je de bodem egaal houden. Als je paard regelmatig los loopt in de bak kan je er op wachten dat hij gaat rollen en graven, en ook veelvuldig over de hoefslag rijden zal letterlijk en figuurlijk zijn sporen achter laten. Regelmatig onderhoud is daarom gewenst, zeker in de periode dat de vorst er aan komt. Als je ook in de vorstperiode wilt blijven rijden in de bak, doe je er goed aan om vroegtijdig preventief te werk te gaan. 
Een goedkoop alternatief is een mengsel van houtsnippers en zand, wie dit gebruikt kan langer doorrijden in de winter. Het is echter geen langdurige oplossing omdat het hout op den duur gaat rotten en in combinatie met mest zorgt het ervoor dat het water minder goed weg kan. Je kan ook kiezen voor een toplaag met geovlokken, met zo’n laag kan het tot vijf graden schelen voordat de bodem bevriest. 

Zout kan ook een acute oplossing bieden voor de komende vorst. Door een laagje wegenzout te strooien zal het water minder snel bevriezen. Je moet er dan wel op tijd mee beginnen en er zal een flinke hoeveelheid nodig zijn. En anders, toch maar weer op pad naar de dichtstbijzijnde binnenbak.

Houd Je Buitenbak In Topvorm