Pas op, het tekenseizoen is weer begonnen! Als je de natuur ingaat of zelf in de wei gaat rijden is de kans groot dat je in contact komt met teken. Een tekenbeet kan je bij paard maar ook bij jezelf vervelende ziektes veroorzaken.
Na een rustperiode in de winter, worden teken in het voorjaar/zomer weer actief. Het zijn kleine, spinachtige beestjes die niet alleen paarden maar ook mensen en andere dieren kunnen lastigvallen. Teken bijten zichzelf vast in de huid en zuigen bloed om zich te voeden, waarbij ze voor flinke problemen kunnen zorgen. Na minimaal 24 uur kunnen de teken namelijk parasieten overdragen, die bij paarden ziektes als anaplasmose, piroplasmose en de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken. Deze ziektes kunnen ernstige gevolgen hebben zoals koorts, ataxie, gewrichtsontsteking en lusteloosheid.
De meeste tekenbeten komen voor in het voorjaar en de zomer, en de teken bevinden zich voornamelijk in hoog gras en struikgewas. Ze komen af op de lichaamswarmte van mens of dier. Ze laten zich vallen of klimmen op het lichaam en lopen meestal enkele minuten rond op zoek naar een lekker plekje om zich vast te houden. Dit doen ze meestal op warme plekken zoals oksels en liezen of plekken waar de huid dun is.
Voor paarden is er op dit moment nog geen goed anti-teek middel ontwikkelt, om tekenbeten te voorkomen en daarom is het raadzaam de paarden en jezelf goed en regelmatig te controleren op de aanwezigheid van teken. Om de teken te verwijderen zijn er speciale tekenpincetjes te koop. Daarmee is de kans het grootst dat je de teek in zijn geheel verwijdert.
Je kunt je verzekeren voor risico's als deze. Bereken je premie of neem contact met ons op.
Bereken premie