03 maart 2022

Risico's rondom een (ongeboren) veulen

Een veulen fokken is meer dan een financiële investering. Er komt emotie bij kijken. Het betekent nieuw leven en nieuwe hoop voor de toekomst. Of je je nu hobbymatig of professioneel bezighoudt met de paardenfokkerij, dit nieuwe leven wil je optimaal beschermen met de beste zorg. 

Er komen diverse kosten en risico’s kijken bij het fokken van een veulen. Het dekgeld, de scans en de zorg voor de merrie kunnen flink oplopen. Ook kan er van alles mis gaan tijdens de dracht, de geboorte en in de eerste levensmaanden van het veulen. Onderlinge paardenverzekeraar EFO weet als geen ander welke situaties je kunt tegenkomen. Welke risico’s loop je en hoe kan een Veulenverzekering helpen om jouw investering af te dekken?

Situatie 1: Het veulen wordt doodgeboren

Helaas krijgen fokkers er weleens mee te maken; een doodgeboren of niet-levensvatbaar veulen. Het veulen heeft verkeerd in de baarmoeder gelegen of is te lang blijven zitten in het geboortekanaal. Of nog erger: een rhino-uitbraak op een stal waarbij meerdere merries hun veulens aborteren.

Je kunt ervoor kiezen het ongeboren veulen te verzekeren middels een Beperkte of Uitgebreide Veulenverzekering van EFO Paardenverzekekering. Deze begint 10 maanden na dekdatum en eindigt als het veulen 4 maanden oud is*.

Situatie 2: Het veulen krijgt schade

Veulens zijn kwetsbaar en moeten nog veel leren. Een ongeval zit in een klein hoekje; een veulen gaat door het draad of krijgt een schop van een andere merrie. Veulens kunnen longontsteking krijgen doordat ze vruchtwater binnenkrijgen of koliek omdat het darmpek de darmen verstopt. De Beperkte Ongeboren veulenverzekering dekt overlijden of acuut noodzakelijke levensbeëindiging binnen 2x24 uur na de eerste ziekteverschijnselen. 

Situatie 3: Het veulen is volledig blijvend ongeschikt voor gebruik

Een veulen kan levensvatbaar zijn maar door een blessure, ongeval of door anatomische groeiafwijkingen volledig blijvend ongeschikt zijn voor het gebruikersdoel. Deze risico’s worden gedekt door EFO’s Uitgebreide Ongeboren veulenverzekering*.

Situatie 4: Er gebeurt iets met de merrie

Ook de merrie loopt extra risico’s tijdens de dracht en bevalling. Zo kunnen er complicaties ontstaan waardoor de merrie komt te overlijden. De merrie valt niet in de verzekering van het (ongeboren) veulen en kun je apart verzekeren. EFO Paardenverzekering biedt drie verschillende schadeverzekeringen: Overlijden, Beperkt en Uitgebreid. Daarnaast kun je desgewenst aanvullend kiezen voor één van de drie Ziektekostenverzekeringen: Beperkt, Uitgebreid en UitgebreidPlus.

Droom jij ervan het nieuwe (sport)paard van de toekomst te fokken? De inspecteurs van EFO dromen met je mee en staan klaar met raad en daad als het mis dreigt te gaan. De gegevens van de inspecteurs vind je hier.
 
* Bij een Veulenverzekering kun je tot maximaal 3 keer het dekgeld verzekeren met een maximale waarde van €5.000,-. De uitkering bedraagt 90% van de verzekerde waarde. Na afloop van de Ongeboren veulenverzekering kun je deze omzetten naar een paardenverzekering.

Veulenchecklist

Gelukkig gaat een geboorte van een veulen vaak ook heel goed! 

Doormiddel van de veulenchecklist van Paardendierenarts Iris van Gulik, kun je je alvast voorbereiden op de komst van je veulen. In de veulenchecklist legt Iris uit wat je WEL en vooral NIET moet doen rondom de geboorte van je veulen!

Risico