Hoefproblemen

Dame Op Paard Header

06 oktober 2020

Wat te doen bij hoefproblemen?

Kreupelheden bij paarden worden vaak veroorzaakt door een hoefprobleem. Een bekend gezegde is dan ook ‘No hoof, no horse’. Sommige problemen worden veroorzaakt door een onjuiste hoefverzorging, maar het paard kan zelf ook de oorzaak zijn (bijv. een slechte hoornkwaliteit). Bij pijn aan een van de voeten zal je paard deze gaan ontlasten en daarmee de andere extra gaan belasten of zelfs overbelasten met alle (secundaire) gevolgen van dien. Kortom, het is belangrijk om adequaat te handelen bij hoefproblemen en tijdig contact op te nemen met je dierenarts en hoefsmid. In dit artikel lees je meer over veelvoorkomende hoefproblemen.

Om hoefproblemen beter te begrijpen is enige voorkennis van de anatomie van de hoef gewenst.
Lees meer over dit onderwerp in het artikel ‘anatomie van de hoefschoen en lederhuid’. 

Veelvoorkomende hoefproblemen

Rotstraal
Als bacteriën en/of schimmels de kans krijgen de straalgroeve en/of het straalkussen aan te tasten, dan raakt de straal zijn gladde structuur kwijt, raakt in verval en kan gaan ontsteken. Dit is niet alleen pijnlijk voor het paard, het brengt ook een onaangename geur met zich mee. Oorzaken kunnen zijn: te weinig beweging, een vuile stal, onvoldoende hoefverzorging waardoor vuil langdurig in de hoeven kan blijven zitten. Bepaalde (nauwe) hoefvormen lijken eerder rotstraal te kunnen ontwikkelen.
 
Zoolzweer
Dit is een pijnlijke ontsteking, veroorzaakt door vuil of bijv. een klein steentje dat via de witte lijn binnendringt. Ook kan door een kneuzing de hoeflederhuid ontstoken raken. Het paard zal het aangedane been vaak acuut niet meer willen belasten. Als de ontsteking niet via de onderkant naar buiten kan, zal deze via de kroonrand naar buiten komen. Ook kan een zoolzweer zich verder uitbreiden onder het hoorn van de zool (zoolabces).

Brokkelhoeven
(Te) droge hoeven kunnen gaan barsten of brokkelen. Dit kan ook ontstaan als het paard onvoldoende beweging krijgt of als de ijzers te lang blijven zitten.

Scheur in de hoornwand
De scheur, meestal vanaf de draagrand, kan ontstaan door onvoldoende hoefverzorging of een trauma en loopt meestal verticaal in de richting waarin de hoornpijpjes liggen. Deze kunnen ten opzichte van elkaar splijten waardoor de scheur ontstaat. Een diepe scheur kan problemen geven bij de hoeflederhuid.
 
Losse hoefwand
Bij hoefbevangenheid kan de verbinding tussen hoeflederhuid en hoornlamellen verwijd zijn, waardoor de wand los kan komen van het hoefbeen (kanteling of zinking). Ook kunnen bacteriën of schimmels een ontsteking in de witte lijn veroorzaken, waardoor ruimte tussen de lamellen ontstaat. 

White Line Disease (WDL)
Hierbij wordt de witte lijn aangetast door een schimmel en/of bacterie, te herkennen aan een korrelige witte structuur en in ernstige gevallen een losse hoefwand.

Nageltred
Het paard is doorgaans meteen kreupel als een scherp voorwerp de hoef binnendringt. Men spreekt dan van nageltred.

Straalkanker
Dit is een ontsteking in de hoeflederhuid met weefselverandering (overmatige hoorngroei) tot gevolg. Het komt met name voor in de straal, maar de precieze oorzaak is onbekend. Aangenomen wordt dat het om een chronische ontsteking van de hoeflederhuid gaat.
 
Behandeling en herstel is afhankelijk van de aard en ernst van het probleem en kan soms maanden duren. De ernst hiervan moet niet worden onderschat.

Vermoed je een hoefprobleem bij je paard? Wacht dan niet af en raadpleeg altijd je dierenarts en hoefsmid.

Meer lezen?

Dit is een samenvatting. Lees het volledige artikel ‘Hoefproblemen’ op Paardenarts.nl van Mark van Manen, paardenarts.

Logo Paardenarts