24 juni 2021

Staartschuren

Ziet de bovenkant van de staart van je paard eruit als een wilde bos uiteen staande, gebroken en gespleten haren? Dan kan het zijn dat hij zijn staart schuurt. In het ergste geval kan de staartwortel (deels) kaal worden en kunnen er verwondingen ontstaan. Ook kan het zijn dat er naast het staartschuren nog andere symptomen van huidaandoeningen zijn, zoals een afwijkende huid. In dit artikel lees je er meer over.

Oorzaken

Staartschuren kan dus komen door een huidprobleem, maar paarden kunnen ook gaan schuren als er helemaal jeuk is (bijv. door stress of verveling)
 
De meest bekende oorzaak van staartschuren is zomereczeem, waarbij het paard gevoelig is voor een eiwit in het speeksel van bepaalde mugjes (knutten).
 
Minder bekende oorzaken zijn: huidirritatie in de buurt van de staart (bijv. door losse haartjes, droge of schilferige staart, achtergebleven zeep) of opgehoopt vuil onder staartwortel, tussen de uier, of in de koker van de ruin/hengst. Steeds vaker wordt ook de aarsmade gezien, een rondworm die haar eitjes aan de buitenzijde van de anus legt, wat jeuk veroorzaakt. Ook luizen en mijten kunnen boosdoener zijn. Paarden met veel beharing hebben daarbij sneller last van mijten dan paarden met een dunne vacht.

Diagnose & behandeling

Ook hier geldt: hoe eerder de oorzaak gevonden wordt, hoe sneller er behandeld kan worden zodat verdere schade beperkt kan worden. De beschadigingen door het schuren kunnen het schuren namelijk ook in stand houden. Check zelf hoe de huid eruit ziet, of er bijv. vuil is opgehoopt en wat er onlangs met de staart is gebeurd (knippen/scheren/wassen met zeep). Je dierenarts zal je paard verder onderzoeken en meer willen weten over bijv. wormbestrijdingsplan, voeding en huisvesting. Microscopisch onderzoek van huidmonsters kan nodig zijn om (eitjes van) parasieten te kunnen vinden. 
 
Behandeling is afhankelijk van de oorzaak en ernst van het probleem. Huidbeschadigingen moeten behandeld worden, maar ook eventuele aanwezigheid van inwendige (aarsmade) en uitwendige (mijten en luizen) parasieten. De aarsmade moet (herhaaldelijk) bestreden worden met een ontwormmiddel. Ook mijten en luizen moeten meermaals behandeld worden met een passend antiparasitair middel. Daarbij is het belangrijk om ook de omgeving van het paard te reinigen en behandelen. Bij schuren door een gedragsprobleem kan de oplossing liggen in het verminderen van stress en verveling. Zorg voor voldoende ruwvoer en beweging zoals weidegang. Bij bepaalde huidproblemen kan een aanpassing in het rantsoen op lange termijn ook helpen. 

Diagnose en behandeling

Vermoed je dat je paard zijn staart schuurt of een huidprobleem heeft?
Neem dan contact op met je dierenarts

Dit is een samenvatting. Lees het volledige artikel ‘Jeuk aan de staart – staartschuren’ op Paardenarts.nl van Floor Bernard, paardenarts.

Logo Paardenarts