05 november 2021

De wintervacht scheren

Paarden krijgen in het najaar een wintervacht en vaak wordt er voor gekozen de paarden te scheren.

Het scheren van een paard is echter niet makkelijk en daarnaast ook een tijdrovende klus, het kost al snel zo’n twee uur tijd om het paard volledig ‘de jas uit te doen’. Daarbij vergt het vakmanschap om een paard netjes en op een veilige manier te scheren.

Als het paard volop in training is, kan een dikke wintervacht lastig zijn. De vacht houdt het paard warm, waardoor hij sneller zal zweten. Het paard blijft vervolgens lang nat omdat zijn vacht slecht opdroogt. Een aantal redenen om een paard te scheren zijn dat hij het dan minder warm krijgt tijdens de training en daardoor minder zal zweten. Ook is het paard na de training sneller droog, waardoor het minder gevoelig is voor de risico’s ten gevolge van vorst, kou en wind.

De vacht van het paard blijft schoner, omdat er minder resten van zweet, stof, mest en/of zand in achterblijft. Huidziekten als schimmels krijgen zo bovendien minder kans om zich te ontwikkelen. Daarnaast is schimmel, luis of mok beter te behandelen als de vacht geschoren is. Een ander bijkomend voordeel van een geschoren paard is dat hij minder uitgebreid geborsteld hoeft te worden voor de training en de na-verzorging minder tijd in beslag neemt. Daarnaast is een geschoren paard vaak mooier, omdat het er keurig verzorgd uit ziet. 

Als het paard veel buiten loopt in de koudere periodes of zelfs dag en nacht, is het echter aan te bevelen om het paard niet te scheren óf te kiezen voor een scheerpatroon waarbij het paard de voordelen van isolatie behoudt.

De Wintervacht Scheren