Het is een fijn idee dat, als je je paard hebt verzekerd, je niet alleen hoeft op te draaien voor de kosten als er wat met hem gebeurt. Toch is het wel goed om te weten waar je paard precies voor verzekerd is en waarvoor je bij schade een vergoeding krijgt. Zo kom je later nooit voor verrassingen te staan. Heb je een Uitgebreide verzekering, die vergelijkbaar met een allriskverzekering, dan is er meer verzekerd dan bij een Beperkte verzekering. De Beperkte verzekering is daarentegen goedkoper, maar er wordt ook minder vergoedt. De naam zegt het eigenlijk al. EFO Paardenverzekering zet een aantal voorbeelden op een rij.
Als je een Ziektekostenverzekering UitgebreidPlus hebt afgesloten voor je paard, worden ziektekosten om de peesblessure te behandelen grotendeels vergoed. Ook alternatieve behandelmethodes zoals shockwave therapie. Indien je een Aanvullende ziektekostenverzekering Uitgebreid hebt wordt de behandeling tevens grotendeels vergoed maar moet je de kosten voor shockwave zelf betalen. De maandelijkse premie voor zo’n UitgebreidPlus verzekering is natuurlijk wel een stuk hoger. De afweging of het je dat waard is, moet je zelf maken.
Een veulentje fokken is prachtig, maar het brengt wel wat risico’s met zich mee. Als de merrie bij EFO is verzekerd, wordt er uitgekeerd als de merrie komt te overlijden aan complicaties bij de geboorte. Het veulen kun je apart verzekeren. Dat kan via een ongeboren veulenverzekering, die geldt vanaf 10 maanden na de laatste dekdatum tot 4 maanden na de geboorte. De ongeboren veulenverzekering is er in de varianten beperkt en uitgebreid.
Over artrose bestaan wat misverstanden. Het is namelijk geen acuut verlopende ziekte. Heb je je paard verzekerd voor overlijden, dan wordt uitgekeerd als het paard aan een acuut verlopende ziekte (binnen acht dagen) overlijdt of euthanasie noodzakelijk is. Echter, artrose ontstaat niet acuut en in veel gevallen is levensbeëindiging niet noodzakelijk. Als je als eigenaar toch besluit om hem in te laten slapen, dan is dat bij de overlijdensverzekering of beperkte schadeverzekering niet gedekt. Heb je een uitgebreide schadeverzekering, dan wordt het verzekerde bedrag wel uitgekeerd.
Als een paard dood in de wei ligt dan is het is belangrijk om een dierenarts naar het overleden paard te laten kijken. Deze moet namelijk de dood vaststellen en een verklaring schrijven, die je moet insturen bij je schademelding. Is dit in orde, dan wordt de verzekerde waarde van het paard uitgekeerd.
Tip van EFO: Wil je je paard verzekeren? Bedenk dan van tevoren goed waarvoor precies. Alleen overlijden, acute ziektekosten of heel uitgebreid? Verdiep je in de mogelijkheden of laat je voorlichten door één van de EFO inspecteurs. Is je paard al verzekerd, sla er dan nog eens de voorwaarden op na. Dan weet je precies waar je aan toe bent!
Premie berekenen