20 juli 2022

Oudere paarden en warmte

Paarden kunnen best goed tegen warmte, tot een graad of 20. Stijgt het kwik nog hoger, dan wordt het zwaarder voor ze. Vooral oudere paarden hebben dan meer moeite om hun warmte kwijt te raken, omdat alle processen in hun lichaam trager gaan.

Belangrijk is om paarden die in de hitte buiten in de weide staan voldoende plekken met schaduw te bieden. Is dat er niet, dan is naar binnen halen een betere optie dan in de brandende zon laten staan. Bijna alle weides van De Paardenkamp hebben een boomsingel aan de rand en daardoor voldoende schaduwplekken. Bij De Paardenkamp gaan de slechte eters, dus de paarden die de meeste zorg nodig hebben, op extreem warme dagen evengoed rond de middag naar binnen. Daar is het toch nog iets koeler. Je paard afkoelen door hem onder de tuinslang te zetten is een optie, mits je lauw water gebruikt. Anders krimpen de bloedvaten, waardoor hij het juist nog warmer krijgt. Haal het water van zijn vacht met een zweetmes en herhaal dit proces tot hij koel aanvoelt. Zet een te nat paard niet terug in de zon. Dan warmt de waterlaag enorm op voor hij verdampt is.

Voldoende vers water

Behalve schaduw is onbeperkt vers water ook een vereiste. Dat is altijd nodig, maar heb je geen automatische drinkbakken, houd er dan rekening mee dat paarden bij warm weer meer drinken. Dat kunnen echt grote hoeveelheden zijn, tot wel 40 liter per paard. Zorg dat je de drinkbakken extra schoonmaakt, want door de warmte krijg je snel ongewenste bacterie- of algengroei.

Zonnebrand

Paarden kunnen last hebben van zonnebrand. Vooral als ze witte lichaamsdelen hebben, zoals een bles, sneb of witte benen. Smeer ze in met waterproof zonnebrandcrème en ververs dat regelmatig. Oudere paarden met PPID houden vaak een wat langere vacht. Deze worden bij De Paardenkamp in de zomer geschoren.

Insecten

De geur van warme paardenlichamen en zweet lokt veel insecten. Bij De Paardenkamp staat bij iedere weide een dazenval en worden de paarden regelmatig naar behoefte behandeld met vliegenspray. Het ene paard trekt meer plaaginsecten aan dan de andere. Het is fijn voor ze als ze ergens kunnen rollen in het zand, om de jeuk door de vliegen te bestrijden.

Rijden met je oudere paard

Rijd je nog met je oudere paard? Doe dat dan ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat, als de temperatuur wat gematigder is. Als je paard daarbij veel zweet, verliest hij daarmee lichaamszouten. Je kunt dit aanvullen met een liksteen, maar vaak is dat niet afdoende, omdat niet alle paarden daar ook echt aan likken. Het is op te vangen door elektrolyten door het voer te mengen. Dat zijn zouten en mineralen, verkrijgbaar in zakjes. Je kunt ook ongeveer 5 theelepels keukenzout door zijn eten doen. Neem wel een variant zonder jodium, want dat is niet goed voor paarden.

Als je je oudere paard slobber of geweekte bietenpulp voert, maak dit dan zo laat mogelijk klaar, zodat het niet bederft door de hoge temperaturen.

Tips bij warm weer

- Zorg voor schaduw in de wei

- Geen schaduw? Haal je paard op het heetst van de dag binnen

- Onbeperkt vers drinkwater is noodzakelijk

- Spoel ze af met lauw water en maak ze droog met een zweetmes

- Maak de drinkbakken wat vaker schoon

- Smeer witte neuzen en benen in met zonnebrandcrème

- Scheer een lange PPID vacht af 

- Gebruik een insectenwerend middel

- Geef zo nodig elektrolyten of zout door het eten

- Maak geweekt voer zo laat mogelijk klaar 

Logo Stichting De Paardenkamp