02 september 2021

Bedrijfsactiviteiten veranderen, waar let je op?

Als hippisch ondernemer kan de focus op het bedrijf liggen op pensionactiviteiten, maar ook manege, handel of training kunnen hier deel van uitmaken. Is het een bepaalde activiteit die er op het bedrijf wordt geëxploiteerd of meerdere? Er zijn vele opties, wel is het handig om zelf te weten waar de focus op ligt en dit ook in de communicatie naar klanten duidelijk naar buiten te brengen. Deze focus kan in de loop der jaren veranderen en wat dan?

Als hippisch ondernemer kan de focus op het bedrijf liggen op pensionactiviteiten, maar ook manege, handel of training kunnen hier deel van uitmaken. Is het een bepaalde activiteit die er op het bedrijf wordt geëxploiteerd of meerdere? Er zijn vele opties, wel is het handig om zelf te weten waar de focus op ligt en dit ook in de communicatie naar klanten duidelijk naar buiten te brengen. Deze focus kan in de loop der jaren veranderen en wat dan?

In de loop der jaren veranderen er mogelijk zaken binnen het bedrijf waardoor het aantrekkelijk kan zijn om je op andere bedrijfsactiviteiten te concentreren. Denk hierbij aan een financieel belang, een wisseling binnen het managementteam of veranderende interesses. Stel dat je hierin een wijziging wilt doorvoeren? Wat komt er dan allemaal bij kijken en waar moet je op letten wanneer er zo’n grote verandering binnen het bedrijf plaatsvindt? De FNRS vroeg een aantal ondernemers, die onlangs hun bedrijfsactiviteiten wijzigden, naar hun ervaringen en tips.

Waarom je bedrijfsactiviteiten veranderen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je als ondernemer de focus van je bedrijfsactiviteiten wilt gaan verleggen. Veranderende interesses en financieel voordeel zijn vaak genoemde argumenten. Willeke Wijers van Hippisch Centrum La Grande besloot haar bedrijf om te zetten van een manegebedrijf naar enkel nog pensionstalling. “Voor mij was de grootste aanleiding het grote aantal klanten dat een manegebedrijf met zich meebrengt. En waar veel klanten zijn, zijn ook veel wensen en eisen. Dit ging mij als ondernemer steeds meer tegenstaan. Nu wij enkel nog pensionpaarden hebben staan op het bedrijf, hebben we automatisch ook minder ruiters rondlopen. Dit geeft mij als ondernemer veel meer rust.”

Soms kan een omschakeling in de activiteiten ook meer een noodzaak zijn. Met het oog op de toekomst besloot Martin Stegeman van Paardensportcentrum Stegeman zijn trainingsstal en opfokbedrijf om te zetten naar een manegebedrijf. Een lang proces die zijn vruchten begint af te werpen. “Het idee om manegeactiviteiten te starten op ons bedrijf speelde al lang, maar de gemeente lag altijd dwars. Het aantal opfok- en trainingspaarden begon langzaam af te nemen en om het bedrijf rendabel te houden moesten we ons op andere activiteiten gaan richten. Daarnaast word ik zelf ook een dagje ouder en zie ik mezelf prima lesgeven tot mijn zeventigste, maar ik zal niet meer zo snel op een driejarige klimmen.”

Zijn er aanpassingen in vergunningen of bestemmingsplan nodig?

Wanneer je denkt aan een wijziging in de bedrijfsactiviteiten is het van belang dat je uitzoekt of dit mogelijk is op de accommodatie. Vaak is de wijziging van manegeactiviteiten naar enkel pension of training geen probleem, maar wanneer je als pension- of trainingsstal wilt uitbreiden naar manegeactiviteiten is het van belang dat je controleert of het bedrijf over de juiste bestemming beschikt. “Het heeft bij ons heel lang geduurd voordat de bestemmingswijzing kon worden doorgevoerd”, vertelt Martin, “de gemeente lag jarenlang dwars en er was geen beweging in te krijgen. Totdat een van mijn klanten de juiste connecties bleek te hebben, samen werkten we een uitgebreid plan uit en na een traject van meer dan vijf jaar, stemde de gemeente eindelijk in.”

Naast verplichtingen zoals het bestemmingsplan, is het ook belangrijk dat je controleert of jouw bedrijf klaar is voor een dergelijke wijziging. Wanneer je bijvoorbeeld graag manegelessen en –wedstrijden wil organiseren en je momenteel maar over één rijbaan beschikt, is het handig om te overwegen of de bouw van een tweede rijhal noodzakelijk is. Het kan zijn dat je voor dergelijke aanpassingen ook een vergunning nodig heeft.

Meer tips en ervaringen lezen van ondernemers waarbij in de loop der jaren hun bedrijfsactiviteiten zijn veranderd? Lees dan het artikel op De Hippische Ondernemer, hét platform voor professionals in de paarden!

Ben je benieuwd naar alle punten, bekijk dan het overzicht op De Hippische Ondernemer.

Logo Hippische Ondernemer