11 oktober 2021

Gewrichtsslijtage door artrose

Net als mensen kunnen ook paarden te maken krijgen met artrose. Artrose is een vorm van slijtage, artrose kan zich in alle gewrichten voordoen. Doordat artrose ervoor zorgt dat het gewrichtskraakbeen verslechterd, kunnen de gewrichten minder soepel bewegen, ontstaat er pijn tijdens het bewegen en neemt ook de schokdemping af.

Meestal ontstaat artrose bij oudere paarden maar het kan ook door bijvoorbeeld overbelasting, standafwijkingen aan de benen of door de aanwezigheid van een chip (OCD) in het gewricht ontstaan. Artrose kan zich in elk gewricht voordoen, bijvoorbeeld in de halswervels. Dergelijke paarden krijgen steeds meer moeite met inbuigen. Ook in de benen zijn verschillende vormen van artrose mogelijk, zoals in het kogelgewricht (kogelartrose), het spronggewricht (spat), het kroongewricht (hoge overhoef) of het hoefgewricht (lage overhoef). 
Om te constateren of het paard last van artrose heeft, spuit de dierenarts vaak het betreffende gewricht in met een pijnstillend middel. Wanneer het paard daarna zonder problemen kan bewegen, is de oorzaak van het probleem nagenoeg bekend. Ook door middel van röntgenfoto’s kan (gevorderde) artrose worden vastgesteld. 
Genezing van artrose is niet mogelijk, maar er zijn nog genoeg manieren om het leven van je paard draaglijk te maken. Met aangepaste beweging, eventueel ander hoefbeslag en/of voedingssupplementen is het goed mogelijk een paard weer pijnvrij te krijgen. Helemaal te voorkomen is artrose niet, maar om het risico zoveel mogelijk te beperken is het raadzaam de paarden vanaf kort na de geboorte veel beweging te geven, de training te zijner tijd geleidelijk op te bouwen en iedere vorm van overbelasting proberen te vermijden.

Gewrichtslijtage Door Artrose