07 september 2021

Sportpaarden hebben eiwitrijke voeding nodig

Paarden die moeten presteren hebben uitgebalanceerde voeding nodig. Hard werkende paarden hebben behoefte aan eiwitrijke voeding. Pavo heeft hier een speciaal product voor ontwikkeld: Pavo TopSport.

Eiwit voor herstel na belasting

“Het paard gebruikt eiwitten voor spieraanmaak en herstel na belasting. Als een paard langdurige of zware belasting krijgt kan het paard gaan ‘compenseren’. Dat kan tot overbelasting leiden. Voldoende rust en eiwitten in het voer zijn daarom van groot belang bij het voorkomen van overbelasting.” Aldus Paardenarts Teun Sterk. 

Eiwit voor sterke botten

Eiwit is niet alleen belangrijk voor de spieren, het is ook nodig voor de botten. Sterk: “Dieren die in hun rantsoen een langdurig tekort aan eiwit hebben, hebben weinig spieren en zwakke botten.”

Ruwvoer niet altijd geschikt

“Onderzoek heeft aangetoond dat het aanbod van eiwit in het rantsoen van veel paarden onder de maat is. Ruwvoer vormt het hoofdbestanddeel van wat paarden eten, maar bijna niemand weet wat er in zit. Als het er mooi uitziet en lekker ruikt, vindt men het al gauw goed. Dat zegt echter niets. Hooi of kuil van beheersgebieden, die niet of nauwelijks zijn bemest, is rijk aan suikers, maar arm aan eiwit. Precies wat je niet wilt.” Aldus Teun Sterk. “Als je ruwvoer analyseert, schrik je vaak hoe groot het verschil is tussen aanbod van eiwitten in het voer en de behoefte van het paard aan eiwit.”

Aanvulling op krachtvoer

Pavo TopSport is speciaal ontwikkeld als aanvulling op krachtvoer. Dit helpt de eiwitbalans te herstellen. “Wij zijn er erg enthousiast over. Je kunt er goed mee bijsturen en het geeft al na een paar weken resultaat. Omdat het iets is dat je erbij geeft, is het ook handig voor paarden die bij een pensionstal een vast basisrantsoen krijgen.” 

Hoefbevangenheid niet door eiwit

“Er werd jarenlang gedacht dat hoefbevangenheid door voorjaarsgras met eiwit veroorzaakt werd. Daardoor waren paardenhouders terughoudend met eiwit. Uit recenter onderzoek blijkt dat vooral de suikers de boosdoeners zijn.”

Sportpaarden Hebben Eiwitrijke Voeding Nodig