28 februari 2022

Geboorte van een veulen

Er is een veulen op komst! Een spannende en leuke tijd, maar hoe zorg je ervoor dat de bevalling zo goed mogelijk verloopt? In 95% van de gevallen gaat de geboorte goed, maar bij de overige 5% is er hulp nodig. Zorg dus dat je de merrie al voor de uitgerekende datum goed in de gaten houdt. Een camerasysteem en geboortemelder zijn hierbij handig.

Kort voor de geboorte schiet de uier van de merrie vol. Zodra je wasachtige druppels ziet (kegelen), laat het veulen meestal niet lang meer op zich wachten. Een merrie heeft rustig nodig in de kraamstal. Blijf op gepaste afstand zodra de geboorte begint.

​De meeste merries en veulens redden zich goed zonder hulp. Redenen om in te grijpen zijn meestal wanneer de navelstreng niet breekt of wanneer de neus van het veulen wordt afgedekt door bijvoorbeeld baarmoedervlies, bodembedekking of viezigheid. Wanneer het veulen geboren is, moet hij binnen twee uur staan en biest drinken.

Controleer de nageboorte goed. Is die er compleet vanaf gekomen? Het kan voorkomen dat de nageboorte niet loslaat van de baarmoederwand. Als dit langer dan twee uur na de geboorte duurt, moet je een dierenarts bellen. In de tussentijd kan je de nageboorte opknopen. Zo voorkom je dat de merrie erop gaat staan. Trek niet aan de nageboorte. Daardoor kan het scheuren en de baarmoeder beschadigd raken. Het is verstandig om de nageboorte in een emmer of plastic zak te bewaren en te laten controleren door de dierenarts.

Twijfel je over de gezondheid van het veulen? Schakel altijd een dierenarts in! Ook bij een gezond veulen is verstandig dat de dierenarts jouw merrie en veulen controleert.

5 Tips Veulens