Tot enkele jaren geleden werd wereldwijd geadviseerd paarden frequent (elke 6-8 weken) te ontwormen om schade door maag- en darmwormen bij het paard te voorkomen.
Helaas blijkt dat door deze aanpak maag- en darmwormen zijn ontstaan die ongevoelig zijn voor de meest gebruikte ontwormingsmiddelen. Deze resistente wormen zullen hun resistentie overerven op hun nakomelingen die dus ook ongevoelig voor ontwormingsmiddelen zullen zijn. Op deze manier krijgen paarden steeds meer te maken met maag- en darmwormen die ongevoelig zijn voor de huidige ontwormingsmiddelen. Dit kan in de toekomst voor grote problemen zorgen.
Het ziet er niet naar uit dat er binnenkort nieuwe ontwormingsmiddelen ontwikkeld gaan worden. Daarom zal er slimmer en gerichter moeten worden ontwormd om wormbesmettingen met de huidige ontwormingsmiddelen te kunnen blijven bestrijden.
Het is verstandig om op drie momenten per jaar mestonderzoek te doen: in het voorjaar (maart-april), in de zomer (juli) en in het najaar (oktober-november). Alleen als blijkt dat je paard grote hoeveelheden wormeieren in de mest heeft is het raadzaam te ontwormen.
De belangrijkste aanpak van wormbesmettingen begint bij een goede hygiëne en het doorbreken van de levenscycli van de verschillende wormen. Door de paarden regelmatig te verweiden, wekelijks de mest uit het weiland te verwijderen, de boxen regelmatig schoon te maken en de weiden regelmatig te maaien kan er een hoop problemen worden voorkomen.