Veel rij technische problemen zijn te wijten aan een slecht passend zadel. Een paard dat last heeft van het zadel, kan zich niet ontspannen.
Hij zal zijn ruiter niet fijn laten zitten en zijn werk niet met plezier doen. Om nog maar te zwijgen van de blessures die het kan veroorzaken. Het zadel kan drukplekken, witte haren, open wonden en zwellingen veroorzaken.
Door een verkeerd liggend zadel wordt er teveel druk uitgeoefend op (enkele) spieren. Hierdoor is er weinig of geen doorbloeding en stofwisseling mogelijk en neemt de spier in omvang af. Een paard zal ook mogelijk onregelmatig lopen of zijn pas verkorten als hij last heeft van het zadel.
Paarden met rugpijn kunnen tijdens het rijden vluchtgedrag en spanning vertonen. Ook zwiepen met de staart, slaan naar het been, bokken, steigeren en rondstormen in een parcours kunnen te herleiden zijn naar zadelpijn. Daarom is een goed passend zadel essentieel.
Het zadel moet symmetrisch zijn, dit betekent dat de kussens gelijk zijn en het zadel in balans op je paard ligt. Zichtbare verschillen veroorzaken drukpunten op de rug. Het schouderblad van het paard hoort ook vrij te kunnen bewegen. Voel daarom waar het schouderblad ligt en ga vanaf dit punt twee vingers naar achteren, daar hoort het zadel te liggen. De rugwervel moet over de hele lengte van het zadel voldoende vrijheid hebben zodat de wervelkolom bij buiging vrij blijft van druk.
Wanneer je achter je paard staat dien je tussen de kussens onder het zadel door naar voren te kunnen kijken. Alleen als dat het geval is heeft de ruggenwervel genoeg ruimte. Daarnaast moet er voldoende vrijheid, tenminste drie vingers ruimte zijn tussen de schoft en de kamer van het zadel. Daarnaast is de boommaat en het aantal inches belangrijk, dit moet goed aansluiten bij het paard én de ruiter.