05 maart 2022

Rhino in Nederland

Iedere paardenliefhebber heeft wel gelezen over of gehoord van de recente rhino uitbraken in verschillende landen. Dit roept natuurlijk ook vragen op bij de paardeneigenaren die hun paard bij EFO hebben verzekerd. We leggen graag uit waar je meer informatie over het voorkomen van rhino kan vinden en wat je moet doen als jouw paard toch rhino krijgt.

Welke voorzorgsmaatregelen kan ik nemen?

Geen enkele paardeneigenaar wil dat zijn of haar paard ziekt wordt. Het is daarom verstandig uit te zoeken wat je kunt doen te voorkomen dat jouw paard wordt besmet met het rhino-virus. Zo kun je op tijd de juiste maatregelen nemen. EFO heeft een aantal handige links voor jou op een rij gezet:

- Rhino en het equine herpesvirus (EHV) van Paardenarts.nl

- Rhinopneumonie van Sectorraad Paarden

- Houd het KNHS-nieuws in de gaten voor de actuele maatregelen 

Wat te doen als mijn verzekerde paard rhino heeft?

De gezondheid van jouw paard staat altijd voorop. Neem bij verdenking van rhino zo snel mogelijk contact op met een dierenarts. Probeer ook zo snel mogelijk bij EFO te melden dat jouw paard ziek is, dit kan telefonisch via 0513-622275.

Wanneer jouw paard door een dierenarts wordt behandeld voor rhino zal dit ziektekosten met zich meebrengen. Heb je een aanvullende ziektekostenverzekering? Dan kun je achteraf de dierenartskosten declareren. De medewerkers van onze schadeafdeling beoordelen zo snel mogelijk of de declaratie onder de dekking van de door jouw afgesloten ziektekostenverzekering valt.

Helaas kan een paard overlijden of moet een paard worden geëuthanaseerd als gevolg van rhino. In dit geval kun je een schademelding doen via onze website. Het is goed om te weten dat EFO voor de beoordeling van de schade een verklaring van de dierenarts nodig heeft.

 

 

Wat staat er in de verzekeringsvoorwaarden over besmettelijke dierziekten?

In onze verzekeringsvoorwaarden hebben wij opgenomen dat er beperkende voorwaarden van toepassing zijn op besmettelijke dierziekten. Schade en of kosten die het gevolg zijn van of verband houden met een ziekte die voorkomt op de lijst met aangifteplichtige dierziekten vergoeden wij niet. Rhinopneumonie is geen aangifteplichtige ziekte in Nederland. Mocht jouw paard besmet raken met rhino, dan kun je een beroep doen op jouw verzekering. Meer informatie over aangifteplichtige dierziekten kun je vinden op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: nvwa.nl.

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op. Wij zijn op werkdagen tussen 08.00 uur en 16.30 uur op kantoor te bereiken via het telefoonnummer 0513-622275.

Castratie