30 maart 2022

5 tips voor de verzorging van een veulen

Na 11 maanden is het eindelijk zover: er wordt een nieuw veulen geboren. Veulens hebben speciale aandacht en voeding nodig. Hier 5 tips waar je op moet letten bij je nieuwe veulen!

1. Veulen en merrie met 2 personen begeleiden

Gaat je veulen voor het eerst de wei in? Dat is een spannend moment voor het veulen. Begeleid je merrie en veulen daarom met twee personen. Zo kan één persoon zich over het veulen ontfermen, terwijl de ander zich bezighoudt met de rest.

2. Halster af of heel goed opletten

Om je veulen te begeleiden kan je ervoor kiezen om al direct een halstertje om te doen. Het is een goede stap in het proces om het veulen handtam te maken. Maar in het gebruiken van een halstertje schuilt ook gevaar. Trek niet aan het halstertouw, veulens hebben namelijk de neiging om tegen de druk in te gaan en laten zich dan al snel vallen. Daarbij kunnen ze zich blesseren. Het dragen van een halster in de wei brengt nog een risico met zich mee. Het veulen kan met zijn been in het halster van zijn moeder terecht komen, of met zijn eigen halster ergens achter blijven haken. Let dus goed op bij het begeleiden van het veulen met halster en doe het liefste deze in de weide af.

​3. Wormspuit

Overleg met je dierenarts wanneer en welke wormspuit je kunt geven aan je veulen. Het is belangrijk dat de stal schoon blijft om de kans op wormen laag te houden. 

4. Aangepaste voeding voor de merrie en veulen

Als het veulen een paar weken oud is, kan je beginnen met het geven van brokjes. Alleen de behoefte van de merrie en het veulen verschillen sterk. Daarom is het aan te raden het veulen speciale brokjes te voeren, apart van de merrie. Je hebt speciale voerbakken voor veulens zodat de merrie hier niet bij kan komen. 

Een lacterende merrie geeft zo’n 20 liter melk per dag en haar energie- en eiwitbehoefte is daardoor tijdens het zogen van een veulen verdubbeld! De merrie heeft dus veel energie nodig, terwijl dit voor het veulen juist niet geldt. Het veulen zou anders te snel groeien, waardoor het risico op beengebreken groter wordt. Bij een te snelle groei kunnen belangrijke botmineralen namelijk niet meer op tijd worden aangevuld. Gebruik daarom speciaal krachtvoer voor het jonge of opgroeiende veulen en apart krachtvoer voor de merrie.

5. Veulens hebben leeftijdsgenoten nodig

Veulens leren van elkaar, spelen met elkaar en geven elkaar steun. Net als bij kinderen. Als je een veulen zonder ander veulen laat opgroeien kan dat problemen geven. Probeer daarom een veulen met minimaal 1 ander veulen van dezelfde leeftijd te houden. Als je dat niet kunt bieden is het verstandig om je veulen naar een opfokstal te brengen. Daar zijn andere leeftijdsgenoten en krijgt je veulen gespecialiseerde verzorging.

Veulenverzekering

EFO Paardenverzekering heeft twee verschillende verzekeringen om risico's van voor, tijdens en na de geboorte van je veulen te verzekeren.

De verzekeringen die wij aanbieden voor het veulen zijn de 'Ongeboren veulenverzekering Beperkt' en de 'Ongeboren Veulenverzekering Uitgebreid'. Vier maanden na de geboorte van je veulen kun je overgaan op een Schadeverzekering Beperkt of Overlijdensverzekering.

Wil jij je veulen verzekeren? Bekijk onderstaande link:

Veulenverzekering afsluiten

5 Tips Veulens