15 februari 2022

Revalidatie

Een blessure bij je paard; helaas krijgen veel eigenaren er vroeg of laat wel eens mee te maken. In dit artikel belichten we kort het revalidatieproces, een traject van diagnose, therapie en revalidatie. De diagnose en de therapie kunnen verschillen, maar bij alle blessures is het doel van de revalidatie uiteindelijk hetzelfde: het terugbrengen van het paard naar het eerdere niveau van presteren.

Blessure

In de acute fase van een blessure is er vrijwel altijd sprake van pijn en ontsteking van de aangedane weefsels. Als gevolg hiervan is er een verminderde terugkoppeling van het zenuwstelsel vanuit deze gebieden. De zogenaamde proprioceptie (het besef waar welk lichaamsdeel zich in de ruimte bevindt) is aangedaan. Is een blessure langer aanwezig dan kan het gebied rond de blessure stijver worden (vermindering mobiliteit) en gaan de algehele conditie en kracht van het paard achteruit. 

Therapie- en revalidatieplan

Essentieel voor het slagen van therapie- en revalidatie is het stellen van de (juiste) diagnose. Neem in geval van een blessure dan ook eerst contact op met een paardenarts. Na het stellen van de diagnose kan hij of zij in samenwerking met andere zorgprofessionals een passend therapie- en revalidatieplan opstellen.
 
In de revalidatie wordt er gewerkt aan de volgende onderdelen:
-Het verminderen van de pijn en de ontsteking
-Het verbeteren van de proprioceptie (terugkoppeling zenuwstelsel)
-Het herstel van de beweeglijkheid (mobiliteit)
-Het vergroten van de kracht en rompstabiliteit
-Het opbouwen van de conditie
-Het optimaliseren van het presteren
 
Inzet aquatrainer
De aquatrainer wordt steeds vaker ingezet bij training en revalidatie van paarden. Lichaamsdelen onder waterniveau worden door de opwaartse druk van het water minder belast. Aquatraining kan hierdoor op verschillende vlakken helpen, zoals het verbeteren van de proprioceptie, balans, rechtgerichtheid en beweeglijkheid van de rug en benen. Ook kan het paard zijn energie op een gecontroleerde wijze kwijt.

Kans van slagen

Het is van verschillende facturen afhankelijk hoe lang het revalidatietraject zal duren en of deze kans van slagen heeft. De ernst van de blessure, de locatie en het type van het geblesseerde weefsel is hierbij van belang. Leeftijd en gedrag van het paard spelen ook een rol, net als de bouw van het paard en de eventuele aanwezigheid van andere onderliggende problemen.
 
De eigenaar speelt ook een essentiële rol bij de revalidatie. Het paard moet gedurende het revalidatieproces regelmatig door een paardenarts worden gecontroleerd en van de eigenaar wordt een grote mate van therapietrouwheid gevraagd. Dit vergt veel motivatie en betekent ook een financiële belasting.
 
Uiteindelijk is het doel voor eigenaar, paardenarts en andere professionals die werken aan de revalidatie gelijk: een gezond en functionerend  paard dat nog jaren meekan.

Vermoed je een blessure bij je paard? Aarzel dan niet en neem contact op met je paardenarts!

Meer lezen?

Lees het volledige artikel ‘Revalidatie bij paarden’ op Paardenarts.nl van Morgan Lashley, paardenarts en chiropractor.

Logo Paardenarts