Eén van de meest voorkomende aandoeningen bij paarden is kreupelheid. De oorzaken kunnen heel divers zijn zoals een hoefzweer, een peesblessure of verkeerd bekappen en beslaan. Bijna elke paardenhouder krijgt er wel een keer mee te maken en daarom is het goed om de oorzaak van de kreupelheid op te zoeken en aan te pakken.
Kreupelheid is een afwijking aan het bewegingsapparaat van een paard, zo kan er iets mankeren aan de spieren, pezen, banden, gewrichten of botten. Wanneer de beenzetting onregelmatig is, is er sprake van kreupelheid. Om te kijken aan welk been het probleem zit, is het handig om te weten dat een kreupel paard over het algemeen op zijn gezonde been ‘valt’ als hij in beweging is, om zo zijn pijnlijke been te ontlasten. Vaak beweegt het paard zijn hoofd en hals ook extra om zo genoeg balans te houden en het pijnlijke been te ontzien.
Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen grofweg twee kreupelheden, bewegingskreupelheid en belastingskreupelheid. In het eerste geval zit het probleem in het naar voren en naar achteren brengen van het been en zal het paard de paslengte naar voren verkorten. Deze kreupelheid is doorgaans het beste op de volte op zachte ondergrond te zien. Bij belastingskreupelheid zit het probleem in het belasten van het been en ontstaat er dus extra pijn wanneer de voet de grond raakt. Daardoor verkort het paard veelal de paslengte naar achteren en zal hij zijn hoef zo snel mogelijk weer van de grond halen. Elke kreupelheid vereist een andere aanpak en de dierenarts, of in sommige gevallen de hoefsmid, zal hierbij uitkomst bieden.