Hoe bewijs je dat een paard van jou is? Bij veel conflicten of overdrachten waar deze vraag oprijst, wordt het paardenpaspoort gebruikt om aan te tonen dat men eigenaar is van het paard. De vraag is echter, is dit identiteitsbewijs wel een geldig eigendomsbewijs?
Een paard is voor de wet een roerend goed. Een roerend goed is in bezit van iemand en kan worden geleverd aan een ander door bezitsverschaffing. Oftewel de nieuwe eigenaar moet het goed in zijn macht krijgen.
Er zijn verschillende manieren om de nieuwe eigenaren deze macht te geven. Dit kan feitelijk, door het paard af te gaan geven aan de nieuwe eigenaar, maar het kan ook op onzichtbare manieren. Denk hierbij aan een paard dat op dezelfde pensionstal blijft staan, maar wel van eigenaar wisselt.
Om een paard in eigendom te krijgen is het paardenpaspoort dus niet vereist. Echter kan het paardenpaspoort wel bijdrage aan de bewijslevering. Deze bewijslevering kan eventueel aangevuld worden met een schriftelijke koopovereenkomst, een factuur, een betalingsbewijs of correspondentie over de koop.
Dit is een samenvatting van de Hippische Ondernemer. Lees het volledige artikel 'Paardenpaspoort: bewijs van eigendom?' op Hippischeondernemer.nl.