19 februari 2022

Je paard met rugpijn

Net als mensen, kunnen paarden met rugpijn ook minder goed functioneren.

De klachten variëren sterk: bijvoorbeeld pijnlijkheid bij het borstelen, protest bij het opzadelen, met de staart zwiepen tijdens het rijden, een scheve staartdracht, staken tijdens het rijden of moeite met de lengtebuiging. 

Veel rugproblemen zijn secundair, dit betekent dat er meestal een kreupelheid aan ten grondslag ligt. Een paard dat licht kreupel is aan een been, kan scheef gaan lopen om het been te ontlasten en zo kunnen rugklachten ontstaan. Er kunnen blokkades ontstaan in de wervelkolom en ook een slecht passend zadel kan veel schade toebrengen aan de rug van het paard.

Soms is het wenselijk om een paard voor de dierenarts voor te rijden om precies te weten te komen wat het probleem is. Op röntgenfoto’s kan de wervelkolom worden beoordeeld. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van kissing spines, waarbij de doornuitsteeksels van de wervels te dicht bij elkaar staan.

Ook artrose is vast te stellen via een röntgenfoto. Daarnaast kunnen er problemen zijn in de weke delen van de rug: de spieren, pezen en banden. Dit kan via een echografie worden beoordeeld. Er zijn verschillende oorzaken voor rugklachten en zij vragen ieder om verschillende behandelingen. Vaak wordt de reguliere geneeswijze aangevuld met osteopathie. Osteopathie is een behandelingswijze die zowel het bewegingsapparaat, het orgaanstelsel als het zenuwstelsel behandeld.

Je Paard Met Rugpijn