20 september 2021
De herfst en de winter zijn de seizoenen van grote kans op slecht weer én op schimmels. Geen goed nieuws dus voor ons als paardenliefhebbers. Schimmelinfecties gedijen het beste in deze seizoenen vanwege het vochtige klimaat.
Je ziet de verschijnselen van infectie vaak op de plek van het hoofdstel, zadel en tuig omdat daar de huid vochtig is vanwege zweet. Paarden met onvoldoende afweer en jonge dieren zijn het meest vatbaar voor schimmelinfecties en het is een veelvoorkomende oorzaak van huidaandoeningen. Schimmels zijn vaak sterker dan bacteriën en virussen en kunnen overleven zonder daadwerkelijk op het paard te zitten. Het doden van de schimmelinfecties vraagt daarom ook om een grondige aanpak, waarbij niet alleen het paard moet worden behandeld maar ook zijn borstels, het harnachement en natuurlijk mensen die met hem of haar in aanraking komen. Huidschimmels zijn immers heel besmettelijk en overdraagbaar door direct contact tussen paard, mens en andere huisdieren.
Besmetting kan indirect plaatsvinden via borstels, voerbakken en het harnachement. Daarom zie je op een stal vaak gelijk meerdere paarden die met schimmelinfecties te maken hebben. De meest effectieve behandeling is het wassen van het paard met een middel op basis van enilconazol, zoals Imaverol. Dit moet drie keer herhaald worden met drie tot vijf dagen er tussen. Minstens zo belangrijk is het reinigen van de omgeving van het paard. Borstels, dekens, dekjes en halsters moet met dezelfde oplossing gewassen worden om nieuwe besmettingen te voorkomen. Daarnaast kan er worden gekozen voor het vaccineren, al dan niet preventief, tegen schimmelinfecties.