10 augustus 2021

Vervelende horzels

Vooral in de maand augustus vormen horzels een ware plaag voor paarden.

In de zomer zie je bij paarden die in de wei staan vaak vele kleine gele puntjes op de onderbenen of in de manen. Dat zijn horzeleitjes. Deze worden opgelikt door de paarden en kunnen vervolgens een serieus probleem vormen op verschillende plekken in het paardenlichaam. De larven leven in zoogdieren en als ze volgroeid zijn, worden ze uitgescheiden. 
De volwassen horzels leven zo’n drie weken. Ze eten in deze periode niet. Het leggen van eitjes is hun enige missie. Horzels moeten daarmee niet verward worden met dazen, want horzels kunnen niet bijten of steken. Na een week of vier komen de opgelikte horzeleitjes terecht in de maag, waar ze zich aan de maagwand hechten om na driekwart jaar –veelal aan het begin van het warme seizoen- weer los te laten en via de mest naar buiten te komen. De larven boren zich in de aarde, verpoppen een paar keer en worden dan binnen een maand een volwassen horzel. 
Horzelvrouwtjes hebben zo’n 700 tot 1000 eitjes bij zich en kunnen ze tot 300 eitjes per drie kwartier leggen. Dat doet ze op de uiteinden van de haren van dieren. Paarden kunnen ernstige problemen krijgen als gevolg van een besmetting met horzellarven. Zo kunnen ze ontstekingen aan de mond, tong en maag oplopen en door verminderde eetlust kunnen ze daardoor vermageren. Ook bloedarmoede en maag-/darmproblemen zoals diarree en koliek kunnen een gevolg zijn van een besmetting door overmatig veel horzellarven, evenals een doorgebroken maagwand en daaraan gekoppelde buikvliesontsteking. Besmette paarden staan vaak te gapen en je kan het ontdekken door larven waar te nemen in de mest of wanneer de dierenarts larven aantreft in de maag (via een kijkoperatie). Een infectie wordt bestreden met ontwormmiddelen, bij voorkeur in de herfst of winter wanneer er geen volwassen horzels zijn om zo directe nieuwe besmettingen te voorkomen.

Vervelende Horzels