22 juli 2020

Luchtwegproblemen

Afwijkingen aan de luchtwegen van je paard kunnen lichte (vermindering van de prestatie) tot ernstige consequenties (bijv. benauwdheid bij paardenastma) hebben. Veel infectieuze ziektes (zoals  Droes, Equine influenza en rhino) hebben ook betrekking op de luchtwegen. In dit artikel zetten we de meest voorkomende afwijkingen en aandoeningen voor je op een rij.

De luchtwegen van het paard verdelen we in voorste (neusgangen, keel, luchtzakken en luchtpijp) en diepe luchtwegen (bronchiën, bronchiolen en longblaasjes in de longen). Aandoeningen aan de voorste luchtwegen hebben andere oorzaken dan die van de diepe luchtwegen. 

Symptomen

Een gezond paard hoest niet en heeft geen snotterige neus (behalve wat waterig vocht). Een of meerdere van de volgende symptomen kunnen duiden op luchtwegproblemen:

- Hoest

- Neusuitvloeiing 

- Benauwdheid

- Adembijgeluiden

- Slechte prestaties

- Koorts

Aandoeningen van de voorste luchtwegen

Infectieuze ziektes
Ziektes als Droes, Equine influenza en rhinopneumonie zijn zeer besmettelijk binnen de paardenpopulatie.
 
Structurele (niet-infectieuze) afwijkingen
Hieronder vallen afwijkingen van de voorste luchtwegen welke niet veroorzaakt zijn door een virus of bacterie:

- Afwijkingen aan de keel, zoals cornage
Hierbij wordt de luchtstroom verminderd door een verlamming van een kleine spier in de keel, welke normaal gesproken het kraakbeen open houdt. Er zijn vaak adembijgeluiden te horen en in ernstige gevallen kan er te weinig lucht naar de longen gebracht worden, met een zuurstoftekort als gevolg. 

-Afwijkingen aan strotklepje of zachte gehemelte
Het strotklepje kan bijv. onder het zachte gehemelte (i.p.v. erop) komen, waardoor het paard veel bijgeluid maakt en in ernstige gevallen een forse beperking van de ademhaling.

- Afwijkingen aan zeefbeen en/of luchtzakken
Het progressieve hematoom (zwelling) is de meest voorkomende aandoening aan het zeefbeen, waarbij afwisselend een bloedneus ontstaat en/of in ergere gevallen ook stank uit de neus. Luchtzakken komen alleen bij paarden (en enkelen andere dieren) voor. De meest voorkomende aandoeningen aan de luchtzakken zijn een schimmelinfectie of ontsteking, waarbij een schimmelinfectie levensbedreigend kan zijn. Een afwijking aan de ingang naar de luchtzakken (waar de lucht niet meer naar buiten kan) komt soms bij veulens voor, waardoor hele dikke luchtzakken vol lucht ontstaan.

Aandoeningen aan de diepe luchtwegen

Acute luchtwegontsteking: infectie
Een luchtweginfectie wordt veroorzaakt door een ziekteverwekker (vaak een virus). Het paard kan sloom en lusteloos zijn met koorts tot hoge koorts, hoesten/neusuitvloeiing en/of benauwdheid.

Chronische luchtwegontsteking: paardenastma
Bij overgevoeligheid voor normaliter ongevaarlijk stof wordt er gesproken over paardenastma, voorheen stofallergie, RAO, COPD of dampigheid genoemd. Schimmelsporen en endotoxines in het stof veroorzaken een ontsteking in de bronchiën, een hogere slijmproductie en vernauwing van de luchtwegen (bronchoconstrictie). Het paard wordt benauwd, kan hoesten en adembijgeluiden hebben en vaak zie je een geforceerde in- en uitademing. Chronische luchtwegproblemen kunnen leiden tot ernstige problemen zoals beschadiging van longblaasjes en aanmaak van stug longweefsel (littekenweefsel).

Longbloedingen
Longblaasjes kunnen openbarsten door een afwijking in de bloeddruk langs de longblaasjes. Hierbij kan bloed vrijkomen. Hoe meer er kapot zijn, hoe groter de bloeddruk (bijv. tijdens inspanning) hoe meer bloed er vrij kan komen.

Vermoed je een luchtwegprobleem bij je paard? Wees er dan snel bij en raadpleeg je dierenarts!

​Wat kun je zelf doen?

Om luchtwegproblemen zoveel mogelijk te voorkomen of een paard te ondersteunen bij herstel kun je ervoor zorgen dat prikkels zoals stof zoveel mogelijk verminderd worden. Zorg voor voldoende weidegang en sproei bijv. de rijbaan voor het rijden. Zorg voor voldoende ventilatie in de stal, maar voorkom tocht. Zorg voor een schone stal zonder scherpe ammoniaklucht en veeg of strooi de stallen niet waar paarden bij zijn. Kies voor een minder stoffige stalbodem (bijv. vlas of houtsnippers). Ook kun je hooi vooraf bevochtigen (bij voorkeur stomen).

Meer lezen?

Dit is een samenvatting. Lees het volledige artikel ‘Luchtwegen en luchtwegproblemen bij paarden’ op Paardenarts.nl van Thibault Frippiat en Mark van Manen.

Logo Paardenarts